Onze oprichting drie jaar geleden vierden we met een Experiment: de koffieserveerrobot op Utrecht Centraal. Wat begon als een ludiek evenementje, groeide als een stevige pijler van ons 2-vrouwsbedrijf. Het is het bewijs van dat je in dienstverlening snel kun innoveren. Onder het motto ‘Vandaag bedacht, morgen in praktijk gebracht’ bleken experimenten een blijvertje, want:
- leuk om te doen 🙂
- leerzaam
- anderen deel laten nemen
In de komende week kijken we in 6 blogs terug. Wat leerden we uit het experiment en wat kunnen we ervan gebruiken nu onze wereld in drie jaar zo ingrijpend veranderde… Hier alvast een tipje van de sluier.
EXPERIMENT 1 DE KOFFIESERVEERROBOT GESPOT BIJ VAN DER VALK
Je leest het goed: bij van der Valk! Dan is de koffieserveerrobot inmiddels mainstream zou je zeggen… Tof, zeker in deze tijd va hygiëne zijn robots een mooie manier om Covid-proof te werken. En we zien dat de samenwerking tussen mens en machine steeds meer toeneemt. Echter, er zijn ook nodig zorgen over de algoritmes die nodig zijn om tot een ‘zelflerende sociale robot te komen’… Lees verder
Of bekijk nogmaals de robot in actie
EXPERIMENT 2: DE TOEKOMST VAN WERK – JOBS VAN DE TOEKOMST GEZOND EN FAIR?
Ongeacht Covid-19, de toekomt van werk blijft heel erg relevant. De experts buitelen over elkaar heen of robots het al dan niet overnemen, of we allemaal thuis gaan werken en of we nog wel handen aan het bed hebben.
Wij keken in Experiment#2 vooral naar servicejobs in de belevings-economie. Maar de belevingsdienstverlening die consumenten verwelkomde en ontzorgde, ligt nu nagenoeg stil. Daarmee staan heel veel banen op de tocht, is de toegang tot omscholing beperkt en kleven aan locatiegebonden werk gezondheidsrisco’s in de vorm van besmetting. Onder invloed van Covid-19 kwamen een aantal onderliggende ontwikkelingen nu versneld naar boven. Kunnen we nog wat met de uitkomsten van Experiment #2?
We blikten terug met toekomstscenario’s door middel van een gedachtenexperiment. Inzicht: de onderliggende ontwikkelingen versnellen in het licht van Covid-19. Basics op orde, dus Fair en Gezond werk?! lees verder
EXPERIMENT 3: AFVAL IS VAN ONS ALLEMAAL – MINDSHIFT NAAR HERGEBRUIK
In April 2018 liepen we met een groep onderzoekers in Utrecht voor experiment #3: Afval is van Ons Allemaal. Op zoek naar dé manier om de hoeveelheid misplaatst afval in het stationsgebied en de kantooromgeving te verminderen. Betere afvalbakken, groter bewustzijn en scherpere instructies voor gebruikers van een gebied – we bekeken ze in dit experiment. Onze conclusie destijds: we moeten de eindgebruiker beter ‘op- en verleiden’, dan gaan ze vanzelf hun afval in de juiste bak gooien.
Spoel de tijd drie jaar vooruit. Het reduceren van (zwerf)afval is anno 2021 relevanter dan ooit. Dat wordt weer eens pijnlijk duidelijk in de beelden van het vondelpark na het lekkere weer afgelopen woensdag. Door Covid-19 verandert de aard van het afval. Naast de gebruikelijke supermarkt tasjes, plastic bakjes en blikjes zijn rondzwervende mondkapjes en plastic handschoenen een bekend beeld geworden.
Onze handen jeuken om weer met dit onderwerp aan de slag te gaan. Praktisch, snel en klein van start, zoals we dat doen met onze experimenten. Vind in dit artikel een aantal “kort-bij-de-kant” oplossingen waarvoor we graag samen met anderen zouden experimenteren. Lees verder
EXPERIMENT 4: HEALTHY URBAN SHOPPING – ONLINE EN SLIMMER BEZORGEN
Healthy Urban Shopping. Het vernieuwde Stationsgebied als een Dubai aan de Oude Gracht? Of kunnen we al terecht voor duurzame retailproducten en diensten… We vonden wat winkels met een duurzaam assortiment en ook probeerden we een live kledingruil.
Covid zorgt ongetwijfeld voor een blijvende toename van online winkelen. Daar zien we ook een ongelofelijke toename van het aanbod hergebruik van spullen en kleding. Een mooie ontwikkeling! Nu nog slimmer bezorgen voor minder drukte en CO2 (MEER VOLGT 04/4)
EXPERIMENT 5: JEZELF UITVINDEN IN TIJDEN VAN CRISIS – KIJK NAAR DE KRACHT VAN DE NATUUR
Overleven in tijden van crisis. Helpt de 3.8 mrd jaar R&D uit de natuur een handje? Wij gingen wandelend spotten naar oplossingen in de natuur – ook voor overleven in de HotSpot met of zonder 1,5 meter…
We kregen volgers op ons pad. Veerkracht bouwen samen met anderen zorgde voor nieuw perspectief. En binnenkort tot een online platform dat jou en je team naar buiten jaagt… (MEER VOLGT 11/4)
EXPERIMENT 6: JOUW TEAM EEN SUPERORGANISME? COLLECTIEVE INTELIGENTIE VIA ONLINE DIALOOG
Via een online dialoog vroegen we teams naar hun grootste uitdagingen. En hoe ze die oplossen. Ze gebruiken (of negeerden) de kenmerken van superorganismes. Het belangrijkste wat teams in deze onzekere tijden van hen kunnen leren, is het slim verzamelen van informatie. En samen we de relevantie ervan bepalen. Het loslaten van oude routines en denkbeelden vraagt om een krachtige begeleiding. Ruim baan voor de facilitator 2.0!
Wil jij ook een experiment? Neem even contact op met hello@hotspotlab.nl. Vanaf € 950,- euro een geweldige ervaring voor jouw team of relaties.
0 Comments Leave a comment
Comments are closed.