Toekomst van werk in Services: Bouw je Curriculum Illusione!

2017 sloot mooi af met een aantal geweldige rapporten over de toekomst van werk. Er kwam meer context bij het befaamde Oxford rapport* van Frey en Osborne uit 2013, waarin ze de pessimistische toekomst schetste voor (service)jobs als gevolg van robotisering. De context kwam onder andere van McKinsey, de Nationale Denktank, World Economic Forum en Nesta. Daarmee werd de discussie over het verdwijnen van werk genuanceerder en spits zich meer toe op veranderende de taken in ons werk. En dus op het ontwikkelen van nieuwe skills. Vanuit mijn optiek is dit vooral goed bericht voor vakmensen in services. Want de skills van de toekomst zijn ‘servicegekkies’ niet vreemd. Hoe kom jij er als servicegekkie (in wording wellicht) er nu achter of jij toekomstbestendig bent? Maak dan eens je eigen curriculum illusione!

Curriculum Illusione (CI): jouw wapenfeiten van de toekomst

Het Curriculum Illusione is voor connaisseurs. Een leuke manier om met je toekomst bezig te zijn. Het werkt als volgt:

 1. bepaal je fictieve sterfdag
 2. benoem wapenfeiten als ‘servicegekkie’ tot je sterfdag (wat waren ze, hoe kwamen ze tot stand, wie waren erbij betrokken?)
 3. maak een top 3 van je wat je echt wilt nalaten
 4. vergelijk met huidige CV, ga je dat redden met je huidige bagage?

 

Nu was hiervoor een hele mooie tool beschikbaar in 2007, helaas… deze heeft de tand des tijds niet doorstaan. Maakt niet uit, met jouw digital skills hack je toch je eigen CI zo in elkaar? Via Social Media, je eigen wordpress, of canva.com. Lukt je dat niet, snel aan de gang want zonder digital skills geen toekomst!

Is het Curriculum Illusione wat voor mij?

Dat moet natuurlijk lekker je zelf bepalen. Maar als je nagaat wat de skills van de toekomst zijn, dan is het op zijn minst een goede oefening om te kijken of je er klaar voor bent. Laten we bijvoorbeeld het lijstje van het World Economic Forum nemen:

 1. Complex Problem Solving: weinig dingen zijn zo complex als je eigen leven…
 2. Critical Thinking: Oeps, hoe confronterend is de vergelijking van je CV met je CI
 3. Creativity: Ga je goddelijke gang en doe dat vooral ook digitaal! McKinsey en het Nesta rapport kunnen er niet genoeg op hameren
 4. People management: Door na te gaan met wie jij je wapenfeiten realiseert, kom je ongetwijfeld uit bij je toekomstige co-workers en wat je van ze nodig hebt 😉
 5. Coordinating others: Bepaal waarin je vooral zelf excelleert en wat je met anderen doet
 6. Emotional intelligence: Blijf vooral offline oefenen, maar ga ook aan de gang met Aritficial Intelligence. Robots worden ook socialer…
 7. Judgement en decision making: Durf jij uit de vergelijking van je CV met je CI te schrappen op basis van je huidige uitgangspositie?
 8. Service Orientation: Ga daarvoor vooral eens het gesprek aan met je collega’s en je klanten!
 9. Negotiation: Om je CI te realiseren, met wie moet je daarvoor onderhandelen? Je baas, je partner, je kinderen? Uitdagend!
 10. Cognitive Flexibility: Nou deze oefening was uitdagend genoeg denk ik om je eigen denkbeelden eens flink aan de kant te zetten…

Mijn inzicht van dit lijstje is dat al deze skills niet zo eenvoudig te robotiseren zijn. En eigenlijk allemaal skills zijn bij uitstek voor mensen in services. Want zeker de services waarbij veel interactie met andere mensen nodig is, komen deze skills meer van pas. Dus als je toekomstbestendig en relevant wilt zijn, kun  je er maar beter alvast mee aan de gang gaan.

Curriculum Illusione voor iedereen?

In zijn eenvoud is het geschikt voor iedereen. Echter de wijze waarop en de mate van diepgang zal voor iedereen anders zijn. Het dwingt je in elk geval naar de dag van (over)morgen te kijken en een lekker uit het populaire ‘nu’ te komen. Daar is niks mis mee, maar het ‘nu’ zorgt ervoor dat we veel bezig zijn met de Shit Of Today (lees Baggeren door de prut) of de Shit of Yesterday  (lees: Day after Tomorrow). Of is deze Shit voor jouw toekomstige wapenfeiten nog relevant is? Stoppen en opnieuw beginnen is ook een optie…(zie skill 7).

Ten slotte: Curriculum Illusione relativeert werk…

Recentelijk deed ik met de Young Professionals van Microsoft en HP de oefening van het Curriculum Illusione. Grappig genoeg bleek het veel makkelijker om je wapenfeiten buiten werk te noemen. Bijvoorbeeld: op je 40ste stoppen met werk of een wereldreis maken. Het was een werkvorm die in elk geval opmaat was voor een goede discussie over je eigen ontwikkeling en je aanpassingsvermogen.

(sessie Microsoft/HP)

En voor mezelf? Tien jaar geleden bedacht ik dat ik 122 jaar wilde worden. Helemaal krom, half blind en doof – maar geestelijk nog scherp. En dat ik terug zou kijken op een rijk leven met mooie werk- en privé-ervaringen. En daar mijn dagen mee vulde. Inmiddels ben ik daar niet zo zeker meer van. Of ik word 122 jaar met allerhande technische ingrepen om de kwaliteit van leven te verhogen (hoeveel is er dan nog van Karolien over) of dat ik toch maar eerder doodga en volledig circulair terugkeer. Tijd voor een update van mijn CI 🙂

Oproep!

Wie weet of de tool Curriculum Illosione nog ergens onder water beschikbaar is?

Graag een ereplaats in het museum voor (sociale) innovatie!

 

*Carl Benedikt Frey†and Michael A. Osborne‡ 

2013 – THE FUTURE OF EMPLOYMENT: HOW SUSCEPTIBLE ARE JOBS TO COMPUTERISATION?∗

2016 –  TECHNOLOGY AT WORK v2.0 The Future Is Not What It Used to Be 

Leave a Comment