Mensen die Groot Dromen (ik ben er zo een) hebben nog al eens de neiging om met hun Grote Droom ook iets te grote stappen te nemen. Oeps, en dan mis je nog wel eens essentiële puzzelstukjes en wordt het leuren en sleuren met je idee. In deze blog een inspirerend gesprek met Glenn van der Vleuten, social innovator, bruggenbouwer en procesbegeleider bij de Plekkenmakers.
“Dat gevoel van sleuren ken ik ook maar al te goed. Ik streef een betere wereld na. Liever vandaag dan morgen. Maar met de tijd heb ik geleerd die via een omweg en een andere rol te bereiken.”
Ruimere bocht: bekijk je idee van veel kanten
“Allereerst begint het met het zelfinzicht. Als Grote Dromer zie je de wereld vanuit jouw eigen werkelijkheid. En Grote Dromers zien vooral veel kansen. Helaas, niet de hele wereld denkt zo als jij. En dat is niet zonder reden. Die redenen moet je boven water zien te krijgen… Hoe doe je dat? Maak je eigen aannames, ambities en verwachtingen expliciet! Schrijf ze op als een hypothese, bijvoorbeeld: het probleem dat ik op wil lossen is een bedreiging voor mensen als Henk en Sandra. Er zijn 100.000 mensen zoals Henk en Sandra in Nederland. Neem dus een ruimere bocht door je eigen aannames te toetsen.”
Andere rol: van duwer naar verzamelaar
Ga dan in een andere rol zitten. Niet degene die overtuigt als visionair, maar die van verzamelaar van informatie. Ga op pad en ga langs bij Henk en Sandra. Bij degenen die het probleem delen of mee kunnen helpen oplossen. Én bij anderen die ook belang hebben bij het vraagstuk van Henk en Sandra (de verzekeraar, de werkgever, de buurt…). Daarmee verzamel je een heel rijk beeld aan puzzelstukjes,informatie en spelers die bijdragen aan de oplossing.”
Bestaat je oplossing al? Anders doen of slim aansluiten?
“Grote kans dat er al een vergelijkbare oplossing is. Tenminste als je goed hebt verzameld… Maar is die oplossing ook 1-op-1 van toepassing om jouw Grote Droom te realiseren? Ga opnieuw verzamelen. Vraag Henk en Sandra of ze de oplossing nog beter kunnen maken.
Maar wellicht is de oplossing goed genoeg? Hoera, Henk, Sandra en jij zijn blij! Ja toch? Want nu is het alleen maar een kwestie van het vinden van een manier waarop je de oplossing slim kunt implementeren. Zoek contact met de eigenaar van de gevonden oplossing. Hoe kun je slim aansluiten? Want vanuit jouw rol als verzamelaar schep je waarde. Jouw informatie en opgedane inzichten zijn wat waard. Niet alleen voor Henk en Sandra en alle andere vrienden die je op je pad bent tegengekomen, vast ook voor organisaties en mensen die zich ook met het vraagstuk bezighouden…”
Concrete tips en inzichten van Glenn
> wees bewust van je eigen aannames
> herken wanneer je aan het sleuren bent
> heb lef om naar ‘buiten’ te gaan en vragen
> blijf lachen als blijkt dat jou aannames niet kloppen
> omarm de nieuwe inzichten!
Heb jij ook een DGKD-tje? Laat het ons weten! Deze blog is onderdeel van de reeks DGKD-tjes van Buro van Wolven en HotSpotLab.
0 Comments Leave a comment
Comments are closed.