HOTSPOTTOUR LONDEN dag 2: opkomst THIRD PLACE als nieuwe werkplek

Drie dagen werken vanuit Londen. Zonder eigen kantoor. Op zoek naar de toekomst van de stad. Waarom? De groei van de steden is een drijvende kracht achter hoe en waar we werken. In drie dagen kun je dat in Londen dat fantastisch ervaren. Zet je nieuwsgierigheidsbril op en ga mee met het vizier ‘van groot naar klein’:

  • Dag 1 de toekomst van de stad – metabolisme
  • Dag 2 de werkplek van de toekomst – opkomst van de third space
  • Dag 3 het werk van de toekomst – nieuwe werkplekken – micro jobs

HOTSPOTTOUR LONDEN dag 2: opkomst THIRD PLACE als nieuwe werkplek

Kings Cross – St Pancras – New District – The City

De nieuwe stad brengt ook een nieuwe werkplek. Met je eerste werkplek het kantoor, je tweede je thuiswerkplek is de ‘Third Place’ de plek tussen werk en thuis – je (werk)plek onderweg simpel gezegd. Cafés, clubs, bibliotheken en parken. Die plek bestaat natuurlijk al heel lang, maar krijgt inmiddels een andere functie. Vroeger was het vooral loeren vanaf een terras. Of reistijd, heerlijk voor een boek of schichtig flirten onderweg. Nu benutten we die tijd met werken. Op een veelheid aan manieren. Ontmoeten, stukken uitwerken, inspiratie opdoen. Bedrijven stimuleren zelfs om ‘buiten’ op te zoeken. Binder introduceerde afgelopen maand de ‘remote week’.

Van onbedoelde naar bedoelde Third Place?

In de Bieb kwam je voor boeken, koffietentjes voor koffie en in het park haalde je een frisse neus. Maar de nieuwe functie is vooral werk gerelateerd. Dit nieuwe gebruik komt omdat je nu overal 24×7 mobiel kunt werken. En omdat ervoor we ervoor bouwen. Een van de eerste ‘bedoelde’ Third Places was The British Library. Nog maar 20 jaar oud en staat nu al op de lijst van historische monumenten. Ofschoon de ‘fabric’ een beetje gedateerd is, zie je dat het gebouw ontworpen is voor meer dan alleen uitleen van boeken. Exposities, shop en koffie zijn het businessmodel. Bijna alle tafeltjes zijn een werkplek, maar daar waar vroeger alles open was, heb je nu voor de meeste onderdelen een memberpass nodig.

British Library

 

The City – Office en koffie dominant, maar wel delen

In het financiële hart zie je micro-economie (zie dag 1) voor je ogen ontstaan. Een eigen ecosysteem van Third Places rondom werk. Inmiddels werken 18.000 mensen in dit gebied in ‘shared offices’, waarvan 70% in SME’s. Heel veel werkplekken dus in de traditionele omgeving. Maar tel daarbij op de vele koffietentjes met inmiddels gestandaardiseerde formules. De hoeveelheid aan Pret a Mangers, Costa’s, Starbucks, coffee Nero’s, Pain Quotidiens is gigantisch toegenomen. Nieuwe diensten zijn natuurlijk de Wi-Fi en take away en zelfs delivery services voor gebruikers. Daarmee is de werkplek al lang niet meer het domein van de facility manager…

Naar het ideale Third Place concept

Een bijzondere vorm van het share office de cowork space. Een inmiddels verzadigde markt. Want het leek een model voor vastgoedeigenaren om leegstand te slijten. Echter, zonder community champion, geen traffic. En zonder traffic geen koffieverkoop of huurders. Cowork spaces beginnen zo langzamerhand een vast vorm aan te nemen. Die van een membership met add on services of privileges. Kijk bijvoorbeeld bij de Impact Hub op Kings Cross.

Impact Hub – ook offline sociaal ?

Daarnaast heb je plekken waar je voordelig zit, maar je ook met je eigen ‘human capital’ betaalt. Bijvoorbeeld bij Build Studio (zie dag 1). Je doet verplicht mee aan een aantal activiteiten voor de community binnen en buiten de deuren van de locatie.

Een derde model is een meer permanente Third Place voor een bepaalde periode. Bijvoorbeeld bij incubators waar startups voor enkele maanden verblijven in een programma. Het business model is tweeledig. Enerzijds  het ‘opkweken’ van startups. De incubator neemt aandelen en verdient dan aan de exit. Anderzijds trekken deze innovatieve broeinesten ook corporates aan die ze gebruiken als uitvalsbasis voor projectteams. Ze zijn vaak een centraal punt in een Innovation District (zie dag 1). Bijvoorbeeld Future Cities Catapult.

 

Tijdelijke Third Place: Popup experimenten

De stad in ontwikkeling biedt ook veel ruimte voor tijdelijke initiatieven en experimenten. Een van de leukste was de zwemvijver op Kings Cross. Helaas, deze is nu volgebouwd – maar de ruimte voor de Skip Garden is gebleven. Een prachtige ‘hidden gem’ waar men circulair tuiniert en werkt. Want alle bouwsels zijn van hergebruikt materiaal en alle brouwsels van eigen grond. De beste Third Place van Londen!

Skip Garden met linksonder het kippenhok van buiten en van binnen (rechtsonder)

 

De Third Place als Blue Ocean

De Third Place is een verlengstuk of vervanger van kantoor vierkante meters. Bezien vanuit de eindgebruiker zijn ze makkelijk in een werkdag is te passen. Al naar gelang het soort werk en naar de fysieke locatie waar je moet zijn. Voor vastgoedeigenaren en dienstverleners is dat minder vanzelfsprekend. Veel wordt nog binnen de eigen muren gekeken. Door de Third Place als verlengstuk te zien vanuit het perspectief van de eindgebruiker ontstaat er veel ruimte voor nieuwe dienstverlening – een Blue Ocean dus. Daarover meer in dag 3!

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Comment