Samen in actie!

Samen met anderen – binnen en buiten je team of organisatie. Op zoek naar de vitale informatielijnen. Daar vind je de ruimte om te vernieuwen. Kijk in de praktijk, observeer, probeer en implementeer samen! Laagdrempelig starten vanaf € 950,- kan door mee te doen met:

 1. Experimenten
 2. Ploggen & Plandelen
 3. Jouw Online HotSpot

1. Experimenten

Vroeger toen we nog 0 jaar waren, wilden we een fysiek HotSpotLab neerzetten, midden op Utrecht Centraal. Iedereen die werkzaam was in de uitvoerende dienstverlening in het Stationsgebied kon daar zijn innovaties uitproberen. Van Robotpak tot een skillset voor een Job van de Toekomst.

Dit vinden we nog steeds een tof idee, maar praktischer is om te kijken wat er al is. En bijna alles is er om permanent te vernieuwen in deze HotSpot (lees meer over de kracht van jouw HotSpot). De drukste plek van Nederland en de meest fantastische broedplaats om innovaties te testen op de meer dan 285.000 dagelijkse reizigers en meer dan 650.000 wekelijkse shoppers. Dat doen we met ‘live-experimenten’.

We zetten ze op een rijtje:

 • Experiment #1: De Koffieserveerrobot. We testen de zin en onzin van robotisering van dienstverlening
 • Experiment #2: Service Jobs van de Toekomst. We testen live uit op Utrecht Centraal. Van StationsButler tot VR-Guide…
 • Experiment #3: Afval is van ons Allemaal. Snappen we hoe we als gebruiker van kantoren en de openbare ruimte met ons afval om moeten gaan? Probeer de inhoud van je lunchzakje maar eens goed te scheiden 😉
 • Experiment #4: Healthy Urban Shopping. Het vernieuwde Stationsgebied als een Dubai aan de Oude Gracht? Of kunnen we al terecht voor duurzame retailproducten en diensten
 • Experiment #5: Overleven in tijden van crisis. Helpt de 3.8 mrd jaar R&D uit de natuur een handje? Reslience Walks & Talks – ook voor overleven in de HotSpot met of zonder 1,5 meter…
 • Experiment #6: Jouw team een Superorganisme? In een online dialoog testten we hoe teams omgaan met uitdagingen in tijden van crisis en of ze bij de oplossingen gebruik maakte van de kenmerken van Superorganismes
 • Experiment #7 Schaalverslimmers. Geen schaalvergroting of schaalverkleining, maar beter benutten wat er is. Een verkenning langs innovaties, de natuur en grote denkers. Durf jij de inzichten toe te passen op jouw vraagstuk? Binnenkort meer over ons Schaalatelier!

Wil jij ook met ons een experiment doen? Wij dagen jouw uit voor een circulair of sociaal vraagstuk! Vanaf € 950,- draaien we een experiment in elkaar. Leuk ook om met je klanten of leveranciers te doen.

Of wil je de kunst van het experimenteren leren? We hebben een workshop van een dag die je met je team kunt doen. Inclusief je eigen live-experiment… Mail ons op hello@hotspotlab.nl of bel gewoon even 🙂

2. Frisse Stappen

Crisis en vernieuwing gaan hand en hand. Veerkracht maakt het verschil tussen post-traumatische stress of juist groei! Dat leert de natuur ons al 3,8 miljard jaar. In een compact programma van vier weken hebben we een kennismakingsprogramma met de natuur in de www.frissestappen.nl.

Dit programma is COVID-19 proof, want je wandelt individueel dagelijks ‘live’ en reflecteert wekelijks online weekopdracht met de lessen voor jouw team en voor jezelf. Op maat te maken voor specifieke vraagstukken. Makkelijk te combineren met thuiswerken en een gezonde afwisseling voor ‘schermtijd’!

3. Ploggen & Plandelen

Onder het motto “Droom groot, start klein” is onze Plogging en Plandel actie ontstaan. Ploggen is een samenvoeging van joggen en een ‘plocka up’ (opraapactie), een Zweedse trend die is overgewaaid naar Nederland. We gaan dus de straat op om te joggen (of wandelen, hens de term plandelen) en zwerfafval van straat te rapen.

Een heerlijke hands-on en impactvolle activiteit voor een schone en fijne stad. Zin om op een leuke manier je steentje bij te dragen? Ploggen is niet alleen goed voor jouw omgeving, maar ook voor team-building en bovendien voor wat beweging in de buitenlucht. Een welkome afwisseling van de grote hoeveelheid schermtijd tegenwoordig!

Ook een keertje ploggen? We helpen je graag bij de organisatie!

4. Jouw online HotSpot

Maak een COVID-proof eigen online HotSpot aan. Daarmee test je het sentiment, draagvlak van jouw team, organisatie, doelgroep of willekeurige andere belangrijke stakeholders. En geef je ze de gelegenheid waardevolle kennis en ervaring met jou te delen. Voorbeelden:

 • Je hebt een aantal goede ideeën voor innovaties. Maar aan welke willen jouw collega’s het meest bijdragen? Of wie heeft relevant netwerk om het idee verder te brengen?
 • Je hebt een geweldige kans bij een klant en wilt een wereldvoorstel maken. Je weet dat jouw organisatie het kan, maar de kennis zit versnippert over verschillende business units of afdelingen.
 • Je start een nieuw project met projectleden uit verschillende organisaties. Wat zijn hun belangen en uitdagingen?
Schaal jouw netwerk op met je Online HotSpot (samenwerking met CircleLytics)

Wij maken jouw Online HotSpot. Dit is een dialoog in minimaal twee rondes. In ronde 1 leg je het vraagstuk neer en in ronde 2 kunnen je deelnemers (anoniem) de antwoorden van de anderen waarderen en nog verder aanvullen.

Een recente voorbeeld case: draagvlak en activatie voor post-covid acties

Een vrijwilligers organisatie heeft 10 ideeën om weer snel op te starten na Covid. In plaats van hetzelfde ”altijd-actieve groepje” aan te spreken, wil men ook de bredere achterban bereiken.

Ronde 1: nieuwbericht en mailtje naar alle vrijwilligers met link naar de online HotSpot. Vragen:

 • wat is uit deze lijst van 10 het beste idee voor ons?
 • hoe kunnen we dit idee nog beter maken?
 • aan welk idee kun jij bijdragen?

Ronde 2: automatisch gegenereerde mail naar de deelnemers van ronde 1: Uitkomsten:

 • In de online HotSpot zien de deelnemers welke ideeën het beste scoren en de suggesties om het idee nog beter te maken. Drie ideeën staken met kop er schouders boven de andere uit.
 • Deelnemers mochten in ronde 2 hun stem op het beste idee wijzigen! En dat deden ze ook toe ze zagen dat andere ideeën kansrijker of beter werden door de feedback uit ronde 1.
 • De groep die wilde bijdragen bleek aanzienlijk groter dan de vaste kern. In ronde 2 zette dat vervolgens anderen aan om zich ook aan te melden.

Al met al een goede basis om de drie ideeën uit te voeren!

Heb jij ook zo’n vraagstuk, wil je ook gebruik maken van het sociaal kapitaal van jouw organisatie? Neem contact met ons op!