De 10 Weken Challenge – CO2 Uitstoot Besparen Vanaf Je Bank

De uitdaging: 10 weken lang elke week 1 duurzame keuze maken in mijn bestedingspatroon. Zo maak ik impact door bewust te kiezen waar mijn geld naartoe gaat (en vooral ook waar het niet naartoe gaat). Ik stem – als het ware – met mijn portemonnee. Doe je mee? 

Week 2: Een groene bank

De 10 weken challenge gaat over slim kiezen waar we ons geld wel en niet aan uitgeven. Voordat we ons geld uitgeven, moeten we het eerst ‘bewaren’ bij een bank. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat wij heel bewust kiezen waar we ons geld uitgeven, maar dat datzelfde geld eerst wordt toevertrouwd aan een bank die het investeert in zaken als kolencentrales en dieronvriendelijke vleesbedrijven. 

Deze week stap ik dus over op een groene bank. Onderzoek van de consumentenbond toont aan dat een op de vijf Nederlanders zou willen overstappen naar een duurzame bank, maar dat ruim de helft van die groep dat niet doet uit angst dat het te veel gedoe gaat opleveren.. Herkenbaar, en des te meer reden om hier ‘head first’ in te duiken! Hier zit ruimte voor impact.

ASN de groenste bank, maar verliest het van Triodos op aanbod

Alhoewel alle banken tegenwoordig wel iets doen op het gebied van klimaatverandering, zijn er grote verschillen in beleid. De Eerlijke Geldwijzer onderzoekt of investeringen niet gaan naar bedrijven die grote milieuschade veroorzaken. Dit is een goede plek om te beginnen bij mijn zoektocht.

No alt text provided for this image

Het is niet moeilijk te zien dat er twee banken zijn in Nederland die goed scoren op klimaatverandering: Triodos en ASN (onderdeel van de volksbank). 

Deze groene banken investeren alleen in duurzame energie en kiezen actief uit waar ze in investeren, met het oog op positieve impact.

Het onderzoekt geeft aan dat ASN bank iets meer doet aan klimaatverandering dan Triodos. Maar na een blik op de website zie ik dat zij helaas geen producten aanbieden die HotSpotLab’s bedrijfsvorm (VOF) ondersteunen. Omdat Karolien en ik ook met HotSpotLab willen overstappen, en ik niet weer 3 verschillende banken wil, valt de keuze daarom toch op Triodos.

Gemak dient de mens

Mijn geld staat bij drie verschillende banken: ING voor privé, BUNQ voor de zaak en ABN Amro voor de hypotheek. De keuze maakte ik altijd op basis van gemak en prijs.

Daar gaat verandering in komen. Het omzetten van mijn hypotheek heeft wat meer voeten in de aarde, dus ik start met mijn privé rekening bij de ING en zakelijke rekening bij BUNQ.

De Volkskrant helpt mij een heel eind op weg met een overstap stappenplan, gepubliceerd in hun artikel over groene banken. Hier maak ik dankbaar gebruik van!

De administratieve rompslomp waar ik bang voor was valt mee, maar je moet er wel echt even voor gaan zitten. Het duurt +/- 2 weken voordat mijn nieuwe rekeningen geactiveerd zijn, dus ik kan nog niet precies zeggen hoeveel tijd het me kost. De overstapservice lijkt een stuk te helpen.

Mijn kasboekje: duurder uit in €€, besparing in CO2 uitstoot

In het kort: ik schrik een beetje van de hogere kosten bij Triodos en het feit dat zij 0% rente geven op een spaarrekening. Mijn CO2 besparing is afhankelijk van mijn spaargeld.

€€ persoonlijke rekening: Ik betaal dit jaar €37,40 meer, inclusief €20 eenmalig voor mijn betaalpas.

€€ zakelijke rekening (eenmanszaak): Ik betaal dit jaar €8,12 meer door de eenmalige €20 voor mijn betaalpas. Per maand is de service van Triodos €0,99 goedkoper dan BUNQ.

CO2*: dit hangt af van mijn spaargeld, en ik ben net weer niet zó transparant dat ik dat hier ga verkondigen ?. Maar uitgaande van het gemiddelde spaargeld van een doorsnee huishouden komen we uit op een besparing van +/- 353 kg CO2 per jaar, met de flinke aanname dat Triodos ongeveer op dezelfde manier investeert als de ASN bank.

* ASN Bank is de enige bank in Nederland die haar volledige klimaatimpact meet en rapporteert. Zij hebben laten berekenen dat zij 71% minder emissies hebben per geïnvesteerde Euro dan een gemiddelde Nederlandse bank. Dit scheelt 353 kgCO2 per jaar voor 10.000 Euro op een rekening van ASN. Volgens RaboResearch ligt het doorsneebedrag spaargeld van een Nederlands huishouden op €10.600 per persoon.

Bron: Rapport Ecofys: Klimaatbenchmark ASN Bank (pdf).

De tussenstand:

No alt text provided for this image

Samen met de mensen die al mee doen aan deze challenge is de totale besparing al grofweg 21K CO2 per jaar! Als we de Climate Neutral Group mogen geloven staat dat gelijk 147 keer naar Parijs vliegen (per passagier).

Hoe gaaf is dat!

Zoals ik al zei, de impactmeter wordt een stuk leuker als er meer mensen mee doen! Laat me dus vooral weten als jij aansluit bij deze 10-weken challenge.

What’s next?

Ik ben nu overgestapt van energie leverancier en bank. Alhoewel dit wat administratieve voeten in de aarde had, heb ik weinig hoeven aanpassen in mijn gedrag. De uitdaging van volgende week zal meer invloed hebben op mijn dagelijks gedrag; het wordt wat persoonlijker. Ik ga aan de slag met groen eten en onderzoek hoe dit impact heeft op mijn footprint en mijn portemonnee!

Begin augustus 2019 was ik op bezoek bij Al Gore voor zijn 3-daagse Climate Reality Training. Het was een onwijs inspirerende maar ook heftige ervaring, waarin de bottom line pijnlijk duidelijk werd: de mens is de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. We moeten ons gedrag veranderen, want anders krijgen we natte voeten, verhitte lijven, voedselschaarste en politieke instabiliteit. 

Ik kwam terug met de missie om mijn inzichten en acties te delen met mijn communities thuis. En dit wil ik doen aan de hand van Al Gore’s motto voor actie: “Use Your Voice, Use Your Choice, Use Your Vote”. In een 10-weken challenge zet ik elke week mijn “choice” in om mijn bestedingspatroon te verduurzamen, en gebruik ik mijn “voice” om anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Comments are closed.