De 10 Weken Challenge – Overstap Groene Stroom Bespaart CO2 Uitstoot En €€!

De uitdaging: Anne maakt 10 weken lang elke week 1 duurzame keuze in haar bestedingspatroon. Zo maakt zij impact door haar CO2 uitstoot te verlagen én bewust te kiezen waar haar geld naartoe gaat (en vooral ook waar het niet naartoe gaat). Ze stemt – als het ware – met haar portemonnee.  Doe je mee?

Week 1: Schone Energie

Waar beter te starten dan bij het laaghangend fruit? Ik ben namelijk een van de vele Nederlanders die nog niet is overgestapt naar volledig groene stroom. Waarom niet? Tsja.. dit  is echt een van mijn klimaatfailures. De angst voor administratieve rompslomp en het overweldigende aanbod van groene leveranciers maakte dat ik deze taak voor mij uitschoof. Maar even eerlijk, dat kan anno 2019 echt niet meer ?.

Dus ben ik aan de gang gegaan. En met succes! Door over te stappen (wat echt veel makkelijker ging dan verwacht) bespaar ik nu +/- €90 per jaar en daalt mijn CO2 uitstoot van 4975,165 kg CO2 naar 0 kg per jaar!!

Lees hieronder hoe ik het deed, en laat mij vooral weten als je de stap maakt! Dat maakt onze impactmeting een stuk leuker.

Van oerwoud tot keuze: het proces

Google is this girl’s best friend. Een search naar de meest duurzame energieleverancier bracht mij bij een onderzoek van de consumentenbond. Dit onderzoek geeft maar liefst zes energieleveranciers een dikke 10 op de duurzaamheidsschaal. Deze zes leveranciers heb ik vervolgens vergeleken op prijs.

easyEnergy kwam als goedkoopste naar voren, maar na een kort onderzoek valt deze partij voor mij af. Bij easyEnergy betaal je namelijk altijd de kostprijs: flexibele energietarieven zoals deze op de handelsmarkten worden bepaald. Wellicht heel voordelig, maar niet goed voor mijn nachtrust ?. Ik weet graag van te voren waar ik aan toe ben.

Op de tweede plaats staat Vrij Op Naam. Ik kende ze niet, en vond het concept lastig te doorgronden op de website. Dus ik belde ze, en ben positief verrast over deze partij.

De keuze: Vrij Op Naam

Vrij op Naam is een energieproducent en -leverancier. Je kunt groene energie bij hen afnemen, en daarnaast de keuze maken om zelf energie op te wekken. Je koopt dan een zonnepaneel op een van hun parken.

Een zonnepaneel is €99,- en produceert minimaal 250kwh per jaar. Die stroom hoef je dan niet meer te kopen. Met 1 paneel komt dit ongeveer uit op een jaarlijkse besparing van €20. Dat voordeel is helaas lager dan de kWh prijs * 250, omdat ze van de overheid de energiebelasting en wettelijke opslagen niet mogen wegstrepen.

Je mag maximaal 10 panelen kopen en niet meer opwekken dan je verbruikt. Als je opstapt krijg je de restwaarde van je investering in een Paneelopnaam teruggestort . Ook leuk: je kiest zelf uit op welk zonnepark jij jouw paneel wilt kopen. En als je je aanmeldt, krijg je een paneel ‘cadeau’.  

Mijn kasboekje: besparing in €€ en in CO2 uitstoot

In het kort: ik bespaar flink in CO2 uitstoot en ook wat in €€. Voor de echte nerds heb ik de berekening klaar liggen, stuur mij een berichtje dan deel ik hem graag.

€€: uitgaande van gelijkblijvend verbruik zullen mijn jaarlijkse kosten dalen van €1.886,16 naar 1.796,72, wat een besparing van €89,44 betekent.

CO2: mijn uitstoot gaat van van 4975,165 kg CO2 per jaar  (2093,025 kg CO2 aan energie, 2884,14 kg CO2 aan gas) naar een uitstoot van 0 CO2 per jaar. Hierbij ga ik uit van deze informatie van wise nederland.

What’s next?

De eerste duurzame keuze is gemaakt; dit geeft energie (pun intended). In plaats van overweldigd raken door de gigantische uitdaging is deze 10 weken challenge voor mij een manier om stap voor stap een positieve shift te maken. Doe je ook mee?

Volgende week een nieuwe uitdaging: een groene verzekeraar. Heb jij alvast tips voor mij? Ik hoor ze graag!

__

Begin augustus 2019 was ik op bezoek bij Al Gore voor zijn 3-daagse Climate Reality Training. Het was een onwijs inspirerende maar ook heftige ervaring, waarin de bottom line pijnlijk duidelijk werd: de mens is de belangrijkste oorzaak van de opwarming van de aarde. We moeten ons gedrag veranderen, want anders krijgen we natte voeten, verhitte lijven, voedselschaarste en politieke instabiliteit.

Ik kwam terug met de missie om mijn inzichten en acties te delen met mijn communities thuis. En dit wil ik doen aan de hand van Al Gore’s motto voor actie:  “Use Your Voice, Use Your Choice, Use Your Vote”. In een 10-weken challenge zet ik elke week mijn “choice” in om mijn bestedingspatroon te verduurzamen, en gebruik ik mijn “voice” om anderen te inspireren hetzelfde te doen.

Comments are closed.