Tijd van de stad als broedplaats voor diensteninnovatie voorbij?
En toen was de binnenstad leeg… Weg publiek, weg consument, weg reizigers. Lege loketten, winkels, bussen en kantoren. Kaartjes en koffieautomaten die je zo min mogelijk aan wilt raken.
“Welkom in de grootste nachtmerrie van dienstverleners”
Want ja, de stad is het domein van dienstverleners. En zorgt voor veel werkgelegenheid. Obers, winkelpersoneel, schoonmakers, cateringmedewerkers. In de VS heeft 70% van de kleinere restaurants al moeten sluiten en in Nederland zien we de kantoorbezetting naar 30-40% gaan. De verwachting is dat ‘urban city jobs’ massaal gaan verdwijnen. De stad op zijn retour en daarmee ook de trekkracht voor talent en (diensten)innovatie?
De stad krijgt het moeilijk, maar de HotSpot is niet dood…
Wij verstaan onder een HotSpot een gebied waarin veel activiteit is. Veel interactie. Plekken waar je snel kunt leren. Broedplaatsen voor vernieuwing. Wij onderscheiden vier typen:
De mensintensieve HotSpots zoals CoWork Spaces en herontwikkeling van verstedelijkt gebied (Innovation Districts) krijgen het ontegenzeggelijk moeilijker voor wat betreft de fysieke ontmoetingen die zo belangrijk zijn voor het delen van kennis en validatie bij ‘echte’ mensen. Medewerkers zijn blij met minder reistijd, werkgevers zien hier kostenbesparing.
Daar waar er al diepere verbindingen aan HotSpots ten grondslag liggen, zien we die nu lekker online doorgaan. Zoom, Teams, SharePoint, Slack, Mural, allerhande tools die een veelheid van activiteiten, kennisuitwisseling en relaties ondersteunen – die zo nodig zijn voor innovatie. En wat nog mooier is, in het algemeen voor een breder publiek toegankelijk dan het exclusieve klasje van het innovatieteam of boardroom.
Inspiratie uit Bio HotSpots voor schaalverslimming
De klassieke mensintensieve HotSpots brengen vanuit hun schaalvoordelen veel goeds voor vernieuwing, maar hebben ook hun makkes. Een pandemie hadden we wellicht het minst verwacht, maar het metabolisme van de stad (CO2 – afval – drukte) en welvaartverschillen – zijn al jaren grote punten van zorg voor stadsbestuurders en organisaties die van de stad afhankelijk zijn.
“De ongemakken van de stad vragen om schaalverslimming!”
Laten we kijken naar de kracht van de natuur. Want als je goed kijkt, overleeft die al meer dan 3,8 miljard jaar. En is kampioen in schaalverslimming. Dat doet ze vanuit de Life Principles:
Ze staan behoorlijk haaks op het adagium van schaalvergroting van de industriële revolutie en de techoptimisten waar de maakbaarheid voorop staan. De Life Principles daarentegen zorgen ervoor dat gezonde groei kan ontstaan.
We zullen deze principes hard nodig hebben om tot een meer evenwichtig, veerkrachtig systeem te komen. Als mensheid hebben we nog veel te leren, we zijn er immers nog maar 300.000 jaar, enige nederigheid is gepast. Er is nog ruimte voor verbetering en vernieuwing zullen we maar zeggen ;-).
HotSpotLab van rood naar groen
HotSpotLab bestaat op de kop af drie jaar. Vanuit onze drive om diensten te innoveren, deden we heel veel vraagstukken die in de kern om schaalverslimming gaan. Sociale schaalverslimming: samenwerking tussen organisaties, het delen van medewerkers en het krijgen van kritieke massa voor platformen. Maar zeker ook circulaire schaalverslimming. Minder verpakkingen door andere bundeling, vraagstukken voor reductie van emissie.
“Toepassen van Life Principles gaat heel natuurlijk”
We zijn natuurlijk gestart vanuit de fascinatie van de mensintensieve HotSpot. Met aandacht voor zijn eigen lokale uitdagingen. Oplossingen voor vragen in het Stationsgebied Utrecht, rol je niet zomaar uit in Rotterdam of Zaanstad. We gaan door met het gebruik maken van de lokale krachten.
We gaan ook door met het doen van experimenten. Want we zien die als een goede manier om zuinig om te gaan met energie, het combineren van groei en ontwikkeling en te evolueren.
Met natuurlijke chemie nemen we een beetje een loopje. Voor dienstverleners zien we dat vooral als het opzoeken van natuurlijke chemie tussen mensen. Dus op zoek naar samenwerkingen die weinig moeite kosten en voor iedereen op korte én lange termijn voordeel opleveren.
“Rood past ons nog wel voor onze actiegerichtheid, maar we vinden toch dat de Life Principles daarin een dominantere plaats moeten krijgen. Onze stip op de horizon kleuren we daarom groen.”

Vandaar dat we nu blij zijn met onze nieuwe samenwerkingspartner BiomimicryNL. Met hen lanceerden we vorige maand de Resilience Walks & Talks – waarin je heel laagdrempelig kennis maakt met de kracht van de Life Principles voor jouw eigen vernieuwing en die van jouw organisatie.
Natuurlijk namen we onze eigen dienstverlening onder de loupe. Dat resulteerde in een betere afbakening van de HotSpot en een aanpak Natuurlijk Vernieuwen #NaturalAgile die innovaties en innovatieteams krachtiger maakt. Vooral omdat ze veel beter zijn afgestemd op hun omgeving. Op naar de duurzame HotSpot!
We zijn benieuwd naar je feedback! bel ons of stuur een berichtje naar hello@hotspotlab.nl
0 Comments Leave a comment
Comments are closed.